Srpski | English

Ntshieng Mokgoro

Radeći dugi niz godina u lokalnom pozorištu, Ntshieng je prvi put okusila profesionalno okruženje kada je 1997. godine predstavljala Afriku u projektu pod nazivom „DECA SVETA“ koji se održavao u Rusiji. Od tada do danas, napisala je i režirala mnoge predstave (Umdlwembe 1999, Veo suza, Ke Mohope wa Mang 2006, Dete četvrtka 2008, Drvo masline 2009, i nedavno Olovka, po tekstu Monde Mayephu u Windybrow Teatru…).Od 2010. do danas radi sa programom ADAPT (AGISANANG PREVENCIJA I OBUKA PROTIV NASILJA U PORODICI – AGISANANG DOMESTIC ABUSE PREVENTION AND TRAINING), na programu umetnosti i lečenja, koristeći pozorište kao terapiju za mlade devojke u srednjoj školi. Program je proizveo dve predstave, Seme i Mlada žena koje su izvedene u Windybrow Teatru u aprilu i trenutno se igraju u školama u Gautengu.2000. godine, Ntshieng je osvojila nagradu Graham Lindop za najboljeg mladog reditelja u Market Teatru.

Osvojila je Nagradu STANDARD BANK za mlade umetnike za 2008/9 godinu, iste godine kada su je MAIL i GUARDIAN proglasili za jednu od 300 najuticajnijih mladih ljudi.Direktor je sopsvene kompanije THE OLIVE TREE THEATRE PRODUCTIONS, koja okuplja lokalne i profesionalne pozorišne radnike i organizuje različite pozorišne radionice i debate.

Osnovni program u kompaniji čini pozorište za decu, što omogućava proizvodnju velikog broja predstava za decu.

Takođe je suosnivač (sa Napo Masheane) Lejwe House of Theatre, koji za osnovni cilj ima obezbeđivanje Osnova za profesionalne i mlade rediteljke, pružajući već afirmisanim spisateljicama i rediteljkama jedinstvenu platformu za prikazivanje svojih dela.