Srpski | English

MOJCA HORVAT

Rođena u Ljubljani, Slovenija.

Bivša gimnastičarka, četvorostruka prvakinja Jugoslavije (latino, standardna, 2x kombinacija) okrenula se džezu, stepu i mjuziklu, za šta je dobila stipendiju za Plesni centar na Brodveju, Njujork (1983, 84).

Izuzetno kreativan i produktivan koreograf u izvođačkim umetnostima i medijima. Pored stvaralačkog rada, radila je i kao predan i pasioniran učitelj plesa generacijama igrača, glumaca i pevača.

Stvara za teatar mjuzikla (preko 20 mjuzikla za odrasle i više od 20 za decu), operu (10), film (7 igranih filmova), televiziju (preko 300 koreografija za umetničke i zabavne programe), pozorište  (postavka i pokret za više od 50 predstava), protokol (međunarodni politički događaji, ceremonije otvaranja i zatvaranja sportskih takmičenja, olimpijske igre, pesme Evrovizije….), koreografije i postavke orkestara, karnevalskih orkestara, horova, video spotove za pop pevače.

Kao gosujući predavač držala je predavanja u Austriji, Italiji, Nemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Slovačkoj, Češkoj, Srbiji, Rusiji, SAD i, naravno, Sloveniji.

1989. godine osnovala je sopstvenu školu i kompaniju u Ljubljani.

Od 1990. do 2000. bila je redovan profesor u Austriji i Italiji.

U novembru 2011. godine otvorila je školu mjuzikla u Beogradu.

Njeni učenici već više od 20 godina osvajaju svetska i evropska takmičenja u plesu.

Dobitnica je preko 50 nagrada za koreografiiju na svetskim i evropskim plesnim takmičenjima, Nagrade za najbolju predstavu za Mystery Town – Pikin Festival, 2000., Nagrade Grada Ljubljane za međunarodno uspešne plesne predstave,  popularizaciju plesa među mladima i širenje ugleda bogatstava Slovenije, 2001., Specijalne nagrade za koreografiju, na festivalu Dani komedije u Jagodini 2009., Nagrade za najbolju predstavu – koreografiju za predstavu „Čikago“ – Beograd, Terazije 2006., Nagrade za najbolju predstavu za „Briljantin“, Štj, Ljubljana 2007., proglašena je za koreografa godine 2001., nagrada Međunarodne plesne organizacije. Zatim, tu su i nagrade za najbolju koreografiju 2011., ESDU, Specijalna nagrada za pedagoški i koreografski rad, ESDU 2011., nagrada za najbolju koreografiju, Svetski kup ESDU 2012.