Srpski | English

Šeherezada

Kazalište Trešnja i Studio za suvremeni ples, Hrvatska

 

Šeherezada, po motivima Priča iz 1001 noći

 

 

režija : Ksenija Zec and Saša Božić

kostimografija i scenografija : Dženisa Pecotić

asistent kostimografije i scenografije : Mario Miše

asistent scenografije : Zoran Branković

dizajn svetla: Bruno Pocheron (France)

muzika : Damir Šimunović

muzički saradnik : Matija Antolić

muzički saradnik i autor songova i songovi : Ivana Rushaidat

song Abu Hasana i Duha : Jerko Marčić

asistent koreografije : Bosiljka Vujović – Mažuran

 

igraju : Živko Anočić, Višnja Babić, Ivana Bakarić, Petar Banda (SSP), Branko Banković (SSP), Dina Ekštajn (SSP), Petra Hrašćanec Herceg (SSP), Krunoslav Klabučar, Damir Klemenić, Nikolina Komljenović (SSP), Jerko Marčić, Ana Mrak (SSP), Aleksandra Naumov, Radovan Ruždjak, Ana Vnučec (SSP), Vanda Vujanić Šušnjar

 

trajanje: 75 min

uzrast: 7+

 

 

O predstavi

 

Arapska zbirka pripovedaka 1001 noć, klasično je delo svetske literature i omiljena lektira za decu, mlade i one koji se tako osećaju. U 1001 noći Zapad je otkrio skrivenu mudrost Orijenta i možda po prvi put shvatio duboku važnost pričanja priča koje su važnije i veće od života.

Kroz ljubavnu priču cara Šahrijara i Šeherezade, u izazovnom spektaklu glume, akrobatike, cirkuserije i plesa uplovite u svet između jave i sna, svet u kome svako od nas uz pomoć Duha iz čarobne lampe može da postane bilo ko i bilo šta. Skrivene škrinje s blagom čekaju na svakom uglu, a kroz borbe s čarobnjacima, zlodusima i divovima shvatamo važnost priče, važnost imaginacije kojom možemo prebroditi sve nevolje. Na početku 21. veka, svet se još jednom suočava s problemima razumevanja i prihvatanja. Produkcija Šeherezade ne pokušava da prezentuje Istok, ona se bavi predrasudama koje u iščitavanju literature dalekih kultura Zapad gaji već vekovima.

Upravo kroz kreaciju, zamišljanje i maštu putujemo jedni ka drugima, pokušavamo da se sporazumemo i ogledamo u svim svojim različitostima, poruka je ove hrabre potrage za razumevanjem drugih i drugačijih kultura.

 

 

 

O pozorištu

 

STUDIO ZA SUVREMENI PLES prvi je hrvatski ansambl savremenoga plesnog izraza

osnovan 1962. u Zagrebu pod umetničkim vođstvom Ane i Vere Maletić. Godine 1968. umetničko vođstvo preuzima Tihana Škrinjarić, 1979. Zaga Živković, a 1997. Bosiljka Vujović-Mažuran.

Studio svoj rad temelji na tradiciji inovacije u polju savremenoga plesnog izraza, uvek

prihvatajući nove trendove u umetničkoj i kulturnoj komunikaciji. Uz priznate koreografe

hrvatske plesne scene, ansambl je sarađivao i s brojnim vrhunskim koreografima i pedagozima iz Francuske, Engleske, SAD-a, Španije, Slovenije, Holandije, Italije,

Norveške, Austrije, Turske.

SSP je godinama prisutan na svim hrvatskim scenama, sarađujući sa svim zagrebačkim pozorištima, i nastupajući na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je nagrade Hrvatskog Glumišta za predstavu „Kaputt“ u kategoriji najbolje

predstave u celini, u koreografiji Mirjane Preis za 2004. godinu. U 2010. produkcija

Studija za suvremeni ples „Nastup“ nagrađena je trima nagradama Hrvatskog glumišta, u

kategoriji najbolje predstave, koreografa i plesačice.

Za rad SSP-a specifično je i odgajanje novih članova u polju kreativnog obrazovanja u okviru programa Podmladak. Poseban odsek SSP-a, Male forme, omogućava plesačima ansambla i

mladim perspektivnim autorima okušavanje u prvim samostalnim koreografskim radovima.