Srpski | English

Romeo i Julija

Koprodukcija Lutkovnog gledališča Ljubljana i Gledališča Koper , Slovenija

 

ROMEO I JULIJA, po motivima Viljema Šekspira
režija i scenografija : Jaka Ivanc
adaptacija i dramaturgija : Andrej Jaklič
dizajn lutaka: Miha Knific
kostimograf: Tina Bonča
muzika: Davor Herceg
asistent režije: Yulia Roschina
asistent režije animacije: Brane Vižintin
urednik : Barbara Rogelj

majstor svetla : Božidar Miler, Danilo Korelec

igraju: Martina Maurič Lazar, Iztok Lužar, Brane Vižintin, Miha Arh, Gašper Malnar, Asja Kahrimanović, Sonja Kononenko, Maja Kunšič, Jernej Slapernik, Karel Brišnik
music performed by: Žiga Kožar, Goran Rukavina, Miha Hawlina, Jaka Hawlina, Davor Herceg

trajanje : 65 min

uzrast : 15+

 

 

O predstavi

 

Savremena adaptacija Šekspirove tragedije daje nam predstavu koja uspeva da očuva sve osnovne elemente originala: proučava sile privlačenja i prkosi gravitaciji. Prepirke, svađe i (ne)harmonično pevanje na urbanom jeziku. O ljubavi, vernosti i beznađu.

 

“Scenska adaptacija je uspešna u premošćavanju razlika, ostaje dosledna Šekspirovim osnovnim okvirima, a posebnost teksta se odnosi na slojeviti prikaz ironije, zadirkivanja, čak i nesvakidašnje dodatke dijalozima i situacijama. Jezik je urban, prepoznatljiv, jednostavan, nije dosadan ni zamoran. /…/ Događaji, prozračno uokvireni melodičnim pesmama, stalno su u pokretu i dostižu bistre komične efekte, i upravo to je možda razlog što se, u trenutku udara osude, dok gledamo nepomična tela dve (zaljubljene) lutke, atmosfera prolaznosti i sudbine useca još dublje. /…/ Više nego idealan izazov za odrastuću publiku.”

(Delo, 31. maj 2011. godine)

 

 

O pozorištu

 

Lutkovno gledališče Ljubljana

 

Lutkovno gledališče Ljubljana je osnovno slovenačko pozorište za lutkarske predstave i pozorišne predstave za decu i mlade. Pozorište radi na 6 lokacija i predstavi 10 novih produkcija po sezoni, sa više od 700 izvođenja tokom godine – među kojim je i veliki broj izvođenja na turnejama, a takođe organizuje i 2 bijenala (po jedan svake godine). Nedavno smo otpočeli nove programe kulturne edukacije za mlade – tragamo za inventivnim pristupima koji će se dopasti mladoj publici. Jedan od naših ciljeva je da podstaknemo razmišljanje kod različitih uzrasta i da obrazujemo starije – da marionete nisu samo za decu. Naš cilj je da privučemo publiku koju možemo opisati kao rupu u pozorišnoj statistici – tinejdžere.

 

Gledališče Koper

 

Iako pozorišna tradicija u Kopru doseže do vremena Mletačke republike u 15. veku,  Gledališče Koper je drugo najmlađe profesionalno pozorište u Sloveniji. Osnovano je 2001. godine. Imajući u vidu da je jedino pozorište na slovenačkom primorju, program dobija sve pohvale za svoje postavke komedija, kao i predstava za decu. Od 2003. Gledališče, u saradnji sa  Obalnim galerijama izdaje Gledga magazin o kulturnim dešavanjima u gradu.

 

Gledališče Koper godišnje predstavi program sa oko 6 premijera, koje uključuju postavke kako klasičnih tako i modernih dramskih tekstova. Neke od postavki uključuju prve slovenačke prezentacije najnovijih dramskih dela domaćih i stranih autora, poput Blowing [Podžig] Jeroen van den Berga (2009) i La malattia della famiglia M [Bolest familije M] Fausta Paravidina (2010). Program takođe sadrži i dramatizacije slovenačkih romana i brojne uspešne postavke komediografskih dela: Divorce Agency [Agencija za razvode] (2001), u režiji Katje Pegan, Duohtar pod mus!, u režiji Vita Taufera i koprodukciji sa Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica, prvo postavljanje Božične večeri Dese Muck (2008), itd. Pozorište takođe izvodi predstave za decu i mlade, često okarakterisane upotrebom različitih umetničkih žanrova i medija, poput predstave Jajce Zlatka Krilića (2007), Deklica za ogledalom (2009), u režiji Yulije Roschine, plesne bajke Lepotica in zver (2008), itd.

 

 

www.lgl.si