Srpski | English

Rent a Friend

Kazalište Trešnja, Hrvatska

 

“Rent a Friend”, Saša Božić i Dora Ruždjak Podolski

 

režija: Anja Suša

scenografija: Siniša Ilić

kostimografija: Maja Mirković

asistentkinja kostimografa: Petra Popadić

asistentkinja za pokret: Ksenija Zec

dizajn svetla: Zvonko Brnas

muzika: Damir Simunović

asistent kompotitora: Matija Antolić

 

uloge: Daria Knez Rukavina, Radovan Ruždjak, Rakan Rushaidat, Aleksandra Naumov, Ivana Bakarić, Tvrtko Jurić, Matija Antolić

 

trajanje: 75 min

uzrast: 12+

 

 

O predstavi

 

Predstavom Rent a friend, Kazalište Trešnja okreće novu stranicu otvarajući se odgovornim teatarskim istraživanjima u polju pozorišta za mlade, o mladima i sa mladima. U tu svrhu, Trešnja je pokrenula godišnji konkurs za dramske tekstove za mlade, čiji je prvi pobednik upravo Rent a friend, autora Dore Ruždjak Podolski i Saše Bozića, a u režiji gošće iz Beograda, Anje Suše.

Rent a friend pokreće i nove stranice pozorišnog rukopisa za mlade; to nije samo tekst koji progovara o internet komunikaciji, to je tekst koji je u celosti nastao na chatu, dakle u virtualnom okruženju.

Većina priča o adolescentima i internetu pocrtava realne opasnosti cyberbullinga, on-line krađa i ranjivih klinaca.

Ostali rizici?

Tinejdžeri sami.

Mnogi provode vreme on-line, šaljući mejlove, poruke, downloadujući muziku, updejtujući Facebook stranice, posećujući stranice sa on-line igricama, kupujući ili kockajući se na netu.

Iako internet većinom postiže pozitivne učinke na društvo, njegova upotreba postavlja različita pitanja vezana za privatnost, sigurnost, pornografiju, internet kriminal u virtualnoj zajednici. Na internetu, deca su slobodna da gledaju i da postanu šta god izaberu i da komuniciraju s kim god žele. Internet dakako služi kao katalizator komunikacije, ali i ohrabruje lažne identitete i pogrešne slike realnih životnih situacija.

 

 

O pozorištu

 

Na adresi današnjeg Kazališta Trešnja, još davne 1954. utemeljeno je Pionirsko amatersko kazalište. Posle više od trista izvedbi, ono 1969. prelazi u profesionalno, i menja naziv u Malo kazalište Trešnjevka. To je značilo saradnju sa najvećim imenima hrvatskog glumišta i vrhunskim rediteljima. Desetak godina kasnije stvara se i stalni glumački ansambl i raste ekipa tehničkih saradnika. Početkom osamdesetih godina, pozorište dobija današnji naziv, Kazalište Trešnja, a osim predstava za decu, razvija se i večernja scena. 1999., na istom mestu, Trešnja dobija novu, veću zgradu, i danas je jedna od najposebnijih građevina u Zagrebu. Svake pozorišne sezone, posle pažljivog izbora naslova i reditelja, nastaju nove predstave koje imaju obrazovno-vaspitnu ulogu, ali i misiju da deci uvesele svakodnevicu, i podstaknu maštu i kreativnost. Trešnjin ansambl čine najtraženiji glumci u Hrvatskoj, a predstave stvaraju vrhunski umetnici poput Dore Ruždjak Podolski i Renea Medvešeka. Nezapamćen uspeh kod publike i kritike postigla je predstava „Lepotica i zver“, i u raznim svetskim metropolama je rušila rekorde gledanosti. Osvojila je šest glumačkih nagrada u različitim kategorijama. Mjuzikli „Lepotica i Zver“ i „Svaki pas ima svoj dan“ u režiji Dore Ruždjak Podolski, i predstave „Oliver Tvist“ i „Ne, prijatelji“ u režiji Renea Medvešeka ponovo otvaraju vrata odrasloj publici.

 

 

 

 

www.kazaliste-tresnja.hr