Srpski | English

Pet dečaka

Malo pozorište „Duško Radović“, Srbija

 

Pet dečaka, Simona Semenič

 

režija: Ana Grigorović

dramaturg: Milena Bogavac

kostim: Snežana Veljković

scena: Filip Jevtić

muzički saradnici: Filip Jevtić i Attila Antal

scenski pokret: Marija Milenković

 

igraju: Marijana Vićentijević Badovinac, Vladislava Đorđević/Dubravka Kovjanić, Jelena Ilić, Dušica Sinobad, Ana Marković

 

trajanje: 60 min

uzrast: 14+

 

 

O predstavi

 

Drama «5decaka.si» napisana je na radionici dramskog teksta 53. Sterijinog pozorja, 2008. godine. Godinu dana kasnije, Simona Semenič dobija za ovu dramu Grumovu nagradu, najprestižnije priznanje u Sloveniji za domaći dramski tekst.

Pet sasvim običnih dečaka. Jedno sasvim obično popodne.

Osnovni motiv dečijih igara koje, dečaci u ovoj drami igraju, preispituje aktuelne socijalne teme, konkretnije, bavi se problemom nasilja. Pet dečaka igraju glumice, na zahtev autorke drame.

Igre koje dečaci igraju dovode se na nivo metafore za naše nasiljem determinisano društvo i odnose moći koji se u njemu uspostavljaju.

Pet glumica nam prikazuje četiri, naizgled  bezopasne igre pet dečaka, koje odslikavaju genezu nasilja.

„U trenutku kada svet potresaju laži, 5 dečaka govore istinu.“(Simona Semenič)

 

O pozorištu

 

Malo pozorište DUŠKO RADOVIĆ osnovano je 27. maja 1948. god. kao Pozorište lutaka NR Srbije, a svoju prvu premijeru Pepeljuga u režiji Predraga Dinulovića, izvelo je 23. oktobra 1949. god. u hotelu Palas.

Tokom svog postojanja prolazilo je kroz razne periode i menjalo ime. Posle smrti našeg velikog pesnika Duška Radovića, na Dan pozorišta 23. oktobra 1984. god., postaje Malo pozorište Duško Radović.

Malo pozorište Duško Radović je jedno od najpoznatijih i najpriznatijih dečijih pozorišta u Srbiji, koje na svom repertoaru ima predstave namenjene kako dečijoj populaciji, tako i mladim ljudima uopšte.

Osnovna programska koncepcija ovog teatra odnosi se na projekte koji svojim sadržajem upućuju na teme edukativnog, socijalnog a pre svega urbanog karaktera.

Uvođenjem pojmova dečija prava, tolerancija (međuetnička, međureligijska, međukulturna), pravo na razliku, priznavanje i poštovanje različitosti, u rečnik mladih stanovnika Beograda koji su publika našeg pozorišta, pokušavamo da doprinesemo kulturološkom povezivanju dece različitih nacionalnosti koja žive u Srbiji i usmerimo dalje na razvijanje raznovrsnosti i tolerancije, kao garancije za buduću stabilnost moderne Srbije koja je multietnička i multikonfesionalna država.

Naša publika su deca koja su značajan deo svog detinjstva provela u atmosferi mržnje i netolerisanja svih različitosti i pred nama je odgovoran zadatak da ih naučimo osnovnim pojmovima na kojima treba da počiva ozbiljno civilno društvo kakvo će, verujemo, i naše jednog dana postati.

 

www.malopozoriste.co.rs