Srpski | English

On-Off

La Baracca Testoni Ragazzi, Italija

 

On-Off, Andrea Buzzetti, Carlotta Zini, Valeria Frabetti

 

 

režija: Valeria Frabetti

glumac: Andrea Buzzetti

 

trajanje: 40 min

uzrast: 1-4

 

 

O predstavi

 

„Kad sam bio beba, baš mala beba, nikad nisam hteo da zaspim sa uključenim svetlom…. Zatvorio bih oči i čekao da se uključe svetla mojih snova.“

Predstava se razvila iz „eksperimenta“ sprovedenog u vrtićima, gde smo posmatrali odnos dece prema svetlu i tami. Na pozornici stoji glumac, ali je glavni protagonista predstave u stvari svetlost. Muzika i pokreti stvaraju ples prateći ritam prekidača. Svetlost može biti sve.

Lampe, sijalice i kablovi postaju cvet, kašika, plesač, sveća, vrteška… Postaju mama, tata i dete.

“On-off” odaje priznanje dečjem oduševljenju svetlošću i njihovoj zainteresovanosti da njime upravljaju putem prekidača. To je jedna igra i način da se deci pomogne da se ne plaše mraka.

 

 

O pozorištu

 

Pozorište La Baracca – Testoni Ragazzi osnovano je 1976. godine. Poslednjih 30 godina, La Baracca radi u oblasti dramske umetnosti za decu i mlade.
Predstave ovog pozorišta usmerene su isključivo na decu i mlade, i u prvi plan ističu glumce, pozorište i originalni pozorišni stil.
Tokom godina, razvili su poetiku čiji je cilj buđenje znatiželje, tragajući za jednostavnošću i suštinom, a sve to uz posebnu pažnju posvećenu odnosu sa publikom.
Do danas, La Baracca je proizvela preko 140 predstava za decu i mlade, sa preko 9,000 izvedbi.
Svake godine, realizuju se nove predstave za sve uzraste, od dece koja idu u vrtić do srednjoškolaca, uključujući i predškolce i osnovnoškolce..
Od svog prvog projekta „Mesto za decu“ (“A place for kids”), koji je započeo 1980. godine, La Baracca je osnaživala svoj odnos sa tom ciljnom grupom. 1983. godine, La Baracca je preuzela upravljanje nad Pozorištem Sanleonardo, u saradnji sa Gradom Bolonjom. Bio je to prvi ugovor između javne ustanove i pozorišta za decu i mlade. Od 1995, pozorište se preselilo u zgradu Teatra Testoni Ragazzi i postaje institucionalno Pozorište inovacija za decu i mlade.
Pored aktivnosti Teatra Testoni Ragazzi u Bolonji, oni takođe vode i dva mala pozorišta u Medićini (oblast Bolonje). To je bila startna pozicija za projekat “Medicinateatro”. Tokom proteklih godina, sarađivali su i sa drugim gradovima u ovom regionu.
Do danas, na programu je bila 31 pozorišna sezona u Bolonji i 9 u Medićini. U njima je učestvovalo preko 1,200,000 dece, mladih i odraslih. Bilo je preko 5,000 predstava, za preko 700 naslova, u izvođenju više 450 italijanskih, evropskih i vanevropskih pozorišta.
Od svog osnivanja, Pozorište izvodi predstave ne samo u Italiji, već i na brojnim međunarodnim festivalima u Austriji, Belgiji, Brazilu, Hrvatskoj, Finskoj, Francuskoj, Gruziji, Nemačkoj, Japanu, Irskoj, Meksiku, Nikaragvi, Poljskoj, Portugalu, Velikoj Britaniji, Rumuniji, Rusiji, Sloveniji, Španiji, SAD, Švajcarskoj, Mađarskoj i Uzbekistanu.
Mnogi tekstovi autora Pozorišta La Baracca – Testoni Ragazzi prevedeni su i izvode se u Austriji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Španiji i Švajcarskoj.

 

www.testoniragazzi.it