Srpski | English

Družba Pere Kvržice

Žar Ptica, Hrvatska

 

Družba Pere Kvržice, Mato Lovrak

 

dramatizacija i režija: Oliver Frljić

asistent reditelja i koreograf: Sandra Banić Naumovski

scenografi: Leo Vukelić i Iva Matija Bitanga

kostimograf: Sandra Dekanić

kompozitor: Damir Šimunović

autor songova: Oliver Frljić

dizajn svetla: Goran Jurković

 

uloge: Zoran Pribičević, Ante Krstulović, Sven Madžarević, Tomislav Krstanović, Andrej Dojkić, Bruno Konterec, Drago Utješanović, Berislav Tomičić, Gorana Marin, Natalija Đorđević

 

 

trajanje: 50 min

uzrast: 7+

 

 

O predstavi

 

Kako za današnje klince i klinceze igrati “Družbu Pere Kvržice”? Kako im objasniti šta su to sloga i nesebičnost, da hleb ne raste na policama supermarketa? Kako oživeti jedno prošlo vreme u kome su deca čuvala krave, u današnjem vremenu kad većina dece nikada uživo nije videla kravu?

Iz današnje perspektive, egzotični svet romana “Družba Pere Kvržice” aktuelan je jer govori o vrednostima o kojima najmlađi naraštaj danas gotovo ništa ne zna. Nasuprot svetu odraslih u kome vladaju nesloga, pohlepa i uski lični interesi, Pero i družba se stavljaju u službu opšteg dobra. Oni, bez ikakve naknade, popravljaju stari zapušteni mlin. Njihov poduhvat postaje jedna vrsta utopijskog projekta, ogledni uzorak jednog boljeg, nesebičnijeg sveta. Oni rade ono što odrasli nisu sposobni da urade.

Ova predstava nastala je kao pokušaj da se upravo te vrednosti Lovrakovog dela stave u prvi plan. Ona razvija pozorišni jezik koji je brz i blizak senzibilitetu današnje dece. Bez idealizovanja sveta u kom žive, ali i njihove male zajednice, “Družba Pere Kvržice” na kraju pokazuje da je zajedničkim naporom, solidarnošću i spremnošću na različite poteškoće moguće, barem i kratkoročno, izgraditi nešto bolje od onog u čemu živimo.

 

O pozorištu

 

Osnovano kao privatno pozorište, registrovano je 1981. god. kao trajna radna zajednica „Teatar Žar ptica“. Smešteno u privatnom prostoru jednog od osnivača i prvog upravnika Tomice Milanovskog, u starom delu Vlaške ulice, pozorište je u prvoj fazi rada bilo putujuće, i svoje predstave je izvodilo u dječjim vrtićima, školama i gostujući u mnogim mestima izvan Zagreba. 1996. god. Grad Zagreb dodeljuje Teatru prostor kao priznanje za dotadašnji rad, i tako „Žar ptica“ 1997. god. postaje Gradsko pozorište. Repertoar je orijentisan na domaće i strane klasike (kao i dela savremenih autora) književnosti za decu i mlade, uzrasta od vrtića do kraja osnovne škole. U aprilu 2001. godine pozorište „Žar ptica“ pokrenulo je svoj festival: „Naj, naj, naj festival“ kojim je okupilo značajan broj pozorišta iz Hrvatske. Takođe, Gradsko pozorište „Žar ptica“ učestvuje na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu (MDF u Šibeniku, Festival glumca u Vinkovcima, SLUK, PIF, ASSITEJ, „Zlatni delfin“ u Varni, Bugarska, itd.)

 

www.zar-ptica.hr