Srpski | English

BOKSERSKO SRCE

LUTKOVNO GLEDALIŠČE LJUBLJANA, Scena za mlade

Ljubljana, Slovenija

BOKSERSKO SRCE, Luc Hibner

prevod: Darko Čuden
režija i scenografija: Samo M. Strelec
kostim: Leo Kulaš
izbor muzike: Bojan Jurjevčič – Jurki
dizajn svetla: Srečo Brezovar

igraju: Leo Iztok Valič, Jojo Domen Valič

O predstavi

Nemački pisac Luc Hibner je danas jedan od najznačajnijih nemačkih pisaca za decu i mlade. “Boksersko srce” jedno je od najčuvenijih ranijih dela ovog pisca.
Taj pozorišni komad za mlade bio je više puta izveden u brojnim zemljama sveta, i dobio je brojne odlične kritike i priznanja. Tako ovo delo polako ulazi u okvir klasičnih nemačkih komada za mlade jer je njegova suština uvek aktuelna kao što je aktuelna i borba protiv nasilja i agresije koju u sebi osećaju i nose brojni mladi ljudi.
Sve to se polako otkriva u igri između mladog delikventa punog mržnje i agresije i starog bokserskog šampiona koji je sve to već davno prošao i preživeo sa optimizmom.
Čitav svoj život, stari bokser je živeo na granici između nasilja i sporta, a sada mladom čovjeku punom ljutnje pomaže da pronađe bolji put i sreću u životu.
Danas se u našem društvu sve više diskutuje o nasilju među mladim ljudima. O nasilju u školama, na ulici, u familji. Nasilje je kao negativan pojam danas sastavni deo naše sadašnjice i društva, želeli mi to ili ne. Agresija ja naša stvarnost. Gde je spas, i kako se boriti protiv te negativne emocije? Jedno rešenje je da se o tome otvoreno priča, bar na ovakav način kao bokser i mladi delikvent. A Pozorište je idealno mesto za otvorene diskusije.