Srpski | English

MIRACLE


TEATREGRUPPEN BATIDA – KOPENHAGEN, DANSKA
IMMCT – ISTANBUL, TURSKA
POZORIŠTE “BOŠKO BUHA” – BEOGRAD, SRBIJA

“Miracle” je priča o kraljevstvu čiji život, pun zabrana, regulišu saobraćajni znaci i u kojem je sve posvećeno održanju besprekorno funkcionalnog sistema. Na čelu ove strogo kontrolisane države, u kojoj se živi prividno savršeno, nalaze se Kralj i Kraljica, koji daju sve od sebe da drže pod kontrolom svoju ljudskost, gušeći je do samozaborava, kako bi bili u stanju da istu vrstu pritiska stalno održavaju i u odnosu na svoje podanike.
Ali ono ljudsko u ljudima, njihovu prirodu koja je sklona iracionalnom, nepragmatičnom, kreativnom i, naizgled, suludom, nemoguće je trajno potiskivati. Ono će naći načina da utiče na život, ako ne na uobičajen, onda na krajnje neobičan način. Čudesan način. I zaista, zahvaljujući jednom čudesnom događaju, događaju u kojem su glavni učesnici Princeza, još uvek neoblikovano, još uvek duhom slobodno dete, i njena Guvernanta, osoba zadužena da vaspitava Princezu i pretvori je u buduću kraljicu, imaginarno kraljevstvo će se zauvek promeniti.
“Miracle” je priča o neobičnoj promeni koju će doživeti Guvernanta, o njenom putu od lojalnog sluge jednog totalitarnog sistema do pobunjenika protiv tog sistema i načinu na koji jedno, naizgled nemoćno, dete pomaže toj ženi da postane uistinu čovek. Ovu priču publici pripoveda, prikazuje, odigrava i odsvirava na sceni jedna neobična glumačka trupa, sastavljena od ljudi koji su se i sami odrekli svih zabrana i, kao klovnovi, pristali na svoju glupost, svoju nesavršenost i svoju, za neke smešnu i suludu, ali tako dragocenu slobodu – slobodu da očuvaju u sebi ljudskost.

Ana Ðorđević, rediteljka

Tekst: Soren Ovesen
Režija: Ana Ðorđević, Marija Milenković
Dramaturg i umetnički savetnik: Soren Ovesen
Direktor projekta, ASSITEJ Danska: Peter Janković
Koordinator, Gradsko pozorište Istanbul: Asli Icozu
Kostimograf: Snežana Veljković
Scenograf: Annika Nilsson
Scenski pokret: Marija Milenković
Kompozitori: Lene Pernille Christiansen, Kristen Juul Sorensen

Igraju:
Marko Nikolić, Milena Nikolić, Marija Milenković, Vladan Milić, Mila Manojlović, Yonca Inal Egilmezbas, Gokhan Egilmezbas, Lene Pernille Christiansen, Kristen Juul Sorensen