Srpski | English

Priče sa pomorskog putovanja

NIE (New International Encounter)
Oslo, Norveška
PRIČE SA POMORSKOG PUTOVANJA
reditelj: Alex Byrne
autor: Sjón
umetnički doprinos: Kjell Moberg
muzika: NIE
scenografija: Marie Rosendahl Chemnitz
producenti: Iva Moberg, Marlou Beulens
direktor produkcije: Elke Laleman
asistent: Nikola Rusináková
glumci: Kieran Edwards, Jirí Jelínek, Iva Moberg, Margit Szlavik, Elisabet Topp
O predstavi

Pomorski mitovi, mornarske pesme koje vam ne izlaze iz glave, kao i živopisne priče iz morskih dubina, ispunjavanju ovaj epski pozorišni komad – a sve inspirisano putovanjem preko pola sveta. Po prvi put NIE radi sa piscem, islandskim romanopiscem Sjonom, tekstopiscem najpoznatijih pesama Bjork, i dobitnikom Nagrade za književnost Nordijskog saveta 2005. godine za roman „Ptičje mleko“ (orig. Skugga-Baldur).
U novembru 2009. godine, osam izvođača nagrađivanog pozorišta „New International Encounter“ – NIE, ukrcali su se na teretni brod i krenuli na 5.555 kilometara dug put preko Atlantika, od Francuske do Gvadalupea. Zajedno sa Sjonom, NIE je stvorio potpuno novu predstavu koja istražuje magičnu snagu i moć mora i okeana.
Plovite po Indijskom okeanu zajedno sa pomorskim oficirom iz Drugog svetskog rata i otkrijte priču o Eli, prvoj norveškoj ženi ribaru koja lovi mrežom. Ove priče se vrlo suptilno prepliću sa iskustvima ekipe NIE na njihovom putovanju. Zajedno sa Sjonom, NIE istražuje priče i mitove okeana, mornarske pesme i priče, kao i pisma od kuće. Zamagljujući tanku liniju između stvarnosti i mašte, predstava istražuje snagu i moć mora, podjednako iz vrlo epskog i vrlo ličnog ugla.
Predstava se izvodi na engleskom, norveškom, danskom i češkom jeziku.