Srpski | English

JEŽEVA KUĆICA

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA
Osjek, Hrvatska
JEŽEVA KUĆICA

autor: Branko Ćopić
reditelj, scenograf i dramaturg: Saša Anočić
kostimografkinje, kreatorice lutaka i asistentice scenografa: Terezia Mojžišova i Zoja Zupkova
kompozitor: Matija Antolić
oblikovanje rasvete: Ivo Nižic
asistentkinje reditelja: Jelena Sušac i Aleksandra Colnarić
projekcije po ideji Saše Anočića: Dražen Golubić.

igraju: Mladen Vujčić, Inga Šarić, Ivica Lučić, Miroslav Čabraja, Areta Ćurković, Aleksandra Colnarić, Snježana Ivković, Zoran Grkinić

O predstavi

Poznato pesničko ostvarenje Branka Ćopića „Ježurka Ježić“ deci je drag zbog svoje ljubavi prema svom domu, jer nigde nije tako lepo kao tamo, a oni koji svoj dom ne vole završe neslavno, kao u ovoj priči vuk, meda i divlja svinja.
O svom doživljaju “Ježeve kućice” i radu na predstavi reditelj Saša Anočić je zapisao:
“Ovako: Što mogu reći? Moram reći da žalim za “onim” vremenima. Ne da se želim ograditi, nego zaista mislim da ne mislim ideološko-politički intonirano, nego govorim zaista o vremenu “prije”. Vjerujem da većina dijeli vrijeme na: sadašnje, tj. danas, i “ono prije”. Ono prije ne mora biti nužno i ljepše, ali nosi u sebi kod svakog ono duboko proživljeno, dok ono “poslije” ili “sada” je samo ponavljanje ili oponašanje “onog prije”.
Gotovo da nam se život sveo na tri čimbenika: na sjetu, utjehu i gotovo tehničko obavljanje svakodnevnice.(…)
Naša kućica, jedino područje i to obilježeno i to još – naše. Gdje ti nitko ništa ne može. (Barem bi tako trebalo biti) i gdje možete mirno sjesti i navući sjetni osmijeh dok pričate svojim klincima priču koju nisu nikad čuli, priču o “Ježurki Ježiću”. A da vas podsjetim da to napravite i zato sam napravio ovu predstavu, ( I zbog honorara naravno –  i zbog još koječeg, ali to nije bitno, u stvari bitno je ali….)”