Srpski | English

O nama

I ovaj jubilej, deseti rođendan TIBA Festivala (prvi „okrugli“!) smatramo i dalje počecima. Jer, istina je, stvari su tek počele da se pokreću, problemi uočavaju i rešavaju, ideje da se rađaju, i Festival postaje sve veći. Sve važniji.

 

A sve je zaista počelo 2003. godina kada je TIBA Festival osnovan. Osnivač je Skupština grada Beograda, a organizator Pozorište Boško Buha, iz kog je i potekla ideja o neophodnosti postojanja jednog internacionalnog festivala pozorišta za decu i mlade. Posle godina izolacije, čije su se posledice reflektovale i na kulturni život, želja osnivača bila je da publici, ali  pozorišnim stvaraocima za mlade omogući da se upozna sa savremenim svetskim pozorištem za decu i mlade. Od tada se svakog juna u Beogradu skupljaju umetnici iz cele Evrope i sveta i razmenjuju svoja pozorišna iskustva. Na prvom TIBA Festivalu ustanovljene su i nagrade koje se dodeljuju svake godine. Grand prix prve TIBE internacionalni žiri dodelio je predstavi „Henri V“ pozorišta Mala scena iz Zagreba, a Specijalna nagrada za nove tendencije pripala je Lutkovnom gledališču iz Ljubljane za predstavu „Papageno svira magičnu frulu“. Već posle prvog Festivala, zapažaju se određena tematsko-idejna pomeranja u našim pozorištima za decu, što se nesumljivo događa kao odgovor domaćih stvaralaca na stremljenja u evropskom i svetskom repertoaru koja je bilo moguće videti na TIBI.

 

Na 2. TIBA Festivalu, selektor Igor Bojović je želeo da publici pruži uvid u različitost repertoarskih politika na raznim evropskim scenama, pa smo gledali predstave rađene po motivima klasičnih bajki i mitova, ali i neverbalni plesni teatar, i posebno važan segment – predstave za tinejdžere koje se bave provokativnim temama – smrću, raspadom porodice, problemima odrastanja. Upravo ovakve predstave ohrabrile su i domaće stvaraoce da u svoja tematsko-idejna interesovanja uvrste ove, društveno-angažovane, problemske predstave. Grand prix Festivala pripao je pripao je klasičnoj ruskoj priči u novoj interpretaciji vrhunskih umetnika – „Kaštanki“ pozorišta Ekatarinburg Youth Theater, a Specijalnu nagradu za nove tendencije dobila je predstava „Moje dugo putovanje kući“ trupe NIE (New International Encounter).

 

Program 3. TIBE bio je u najvećoj meri zasnovan na predstavama neverbalnog teatra, u svetu veoma popularnog, a kod nas veoma zanemarenog, i u pozorištu za „odrasle“, a posebno za decu i mlade. Takođe, prvi put kod nas igra se i predstava namenjena publici uzrasta od jedne do tri godine. Trupa NIE dobitnik je Grand prix-a, za predstavu „Korak do sećanja“, u kojoj reditelj Aleks Birn koristi klovnove, pesmu, story-telling, animaciju, hor i pokret. Specijalnu nagradu dobile su predstave „Zakrpenijada“ trupe Carre Blanc, i „Kiki i Bozo“, Malog pozorišta Duško Radović.

 

Nakon tri godine postojanja, TIBA postaje sve značajnija na kalendaru domaćih, ali i svetskih pozorišnih festivala za decu i mlade. Domaća publika sve češće ima priliku da se sretne sa predstavama koje razbijaju četvrti zid, na kojima publika ne sedi na stolicama, već na jastucima, na kojima nije više samo nemi posmatrač, već i aktivan učesnik… 4. TIBA je, između ostalog, ostala upamćena i po „Maloj sireni“, irske trupe Big Telly Theatre, koja se odigravala u prirodnom ambijentu Andersenove bajke – u vodi. A pošto TIBA postaje glavni meeting-point za umetnike iz celog sveta, na njoj je potekla ideja i za srpsko-dansku koprodukciju, predstavu „Okamenjeni princ“ Marka van de Veldena, a u Malom pozorištu Duško Radović, koja je i dobitnik Grand prixa na 4. TIBA Festivalu. I Specijalna nagrada za nove tendencije pripala je domaćoj predstavi, „Alisi“ Pozorišta Boško Buha, a ista predstava je dobila i novoustanovljenu Nagradu za najznačajnije umetničko dostignuće, koje dodeljuje žiri ASSITEJ-a, a podelila je sa predstavom „Slon i krokodil“, danske trupe Corona La Balance.

 

Na 5. TIBI učestvovale su trupe iz celog sveta i to sa predstavama potpuno različitih teatraskih pravaca – od bajki do problemskog pozorišta, donoseći ideju da trendovi u pozorištu nisu važni – najvažnije je ispričati pravu priču na pravi način. Grand prix festivala dobila je trupa Consol Theater iz Nemačke za predstavu „Crvene, crvene cipele“, Specijalna nagrada za nove tendencije nije dodeljena, a Nagradu za najznačajnije umetničko dostignuće dobilo je Malo pozorište Duško Radović za predstavu „Mali princ“.

 

Od 6. TIBA Festivala, dotadašnji selektor Igor Bojović je to mesto ustupio rediteljima Nikoli Zavišiću koji je pravio izbor inostranih predstava, i Staši Koprivici koja je postala selektor domaćeg programa. Publika je imala priliku da gleda čuvene bugarske lutkare (Princeza i zmaj, Lutkarsko pozorište Sofia), zatim predstave koje svoju priču prenose upotrebom najsavremenijih digitalnih tehnologija (Japanska bašta, Copmagnie T. P. O. iz Italije, DRONTE, etc., trupe Krepsko iz Češke), do klasičnog pozorišta, ali selektori su se složili da jedini kriterijum izbora predstava treba da bude ozbiljan pristup bavljenju pozorištem za decu, koji je, kako je Staša Koprivica napisala, postao prava retkost. Grand prix i nagradu ASSITEJ-ovog žirija dobila je „Priča o porodici“ Compagnie Rodisio iz Italije, Specijalnu nagradu za nove tendencije „Dronte, etc“, trupe Krepsko.

 

Na 7. TIBI, i inostrana i domaća selekcija bile su zasnovane na muzičkom i plesnom pozorištu, pa je evidentno da je preovlađujući trend te sezone u savremenom pozorištu za decu i mlade bio upotreba žive muzike, plesa i pokreta, pa tek na kraju – reči. Jezik ovih predstava je mnogo univerzalniji od verbalne komunikacije, i samim tim mnogo bliži mlađim generacijama. I nagrađene predstave pripadaju ovom pravcu – Grand prix i ASSITEJ-ovu Nagradu za najznačajnije umetničko dostignuće dobila je predstava „Afričke bajke“, trupe Dschungel Wien iz Austrije, Specijalnu nagradu „Knjiga lutanja“ Malog pozorišta Duško Radović iz Beograda, a ASSITEJ-ov žiri je nagradu dodelio i „Rapsodiji za džinove“ Trickster Teatra iz Švajcarske.

 

2010., na 8. TIBA Festivalu, svi su bili okuljeni oko ideje da pozorište itekako može da bude aktivan učesnik u kreiranju budućnosti zemlje u kojoj živimo, to jest male i mlade publike kojoj se obraća. Podnaslov „Male forme – veliki sadržaji“ svedoči upravo o tome da je u pozorištu dovoljna jedna dobra ideja i dosta kreativnosti da bi se publici prenela jasna ideja o trenutku u kome ona odrasta. Predstave na 8. TIBI nisu bile tehnički zahtevne i glomazne, u njima nije bilo ulepšavanja stvarnosti, i pozivale su publiku da se uključi u dijalog i učestvuje u razmeni iskustva. I prateći program TIBE, koji od ove godine postaje veoma bitan segment festivala, je  podržavao tu ideju. U organizaciji TIBA Festivala, ASSITEJ-a Srbija, Kazališnog Epicenta i British Council-a održan je Internacionalni forum dramskih pisaca, „Dramaturgija u odrastanju“, posvećen mogućnostima, praksi, i tehnikama razvoja dramskog stvaralaštva za decu i mlade. A još jedna veoma važna praksa započeta na ovom Festivalu bio je Seminar „Društveno odgovorno pozorište za decu i mlade“, posvećen razmeni iskustava pozorišnih umetnika i prosvetnih radnika, i razmatranju mogućnosti za bližu i neposredniju saradnju ove dve institucije, jer tek njihovom saradnjom na pravi način se dolazi do zajedničke ciljne grupe – dece i mladih.

 

Sve tri pobedničke predstave bile su društveno angažovane – Grand prix dobilo je Malo pozorište Duško Radović za „Buđenje proleća“, Specijalnu nagradu „U labirintu seksualnosti“, Poetskog tetra mladih Juventa iz Bosne i Hercegovine, a ASSITEJ žiri je nagradu dodelio predstavi „Gospodar muva“ Pozorišta Boško Buha.

 

9. TIBA nastavlja slične tematsko-idejne tendencije, i „Minimalni DŽIN“ je logični nastavak „Malih formi – velikih sadražaja“. Seminar posvećen saradnji pozorišta i škola, „Proces medijacije između pozorišta i škola“, zbog prošlogodišnjeg pozitivnog iskustva, ove godine je akreditovan od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije. Ustanovljen je i cilj ovakvih seminara, a to je da se njihova praksa ustali i omogući pozorišnim i prosvetnim radnicima da problemima svojih učenika, odnosno publike, prilaze na jedinstven i dobro i stručno osmišljen način. Grand prix 9. TIBE žiri je dodelio dvema predstavama – „Slavuj i kineski car“, Narodnog pozorišta Kikinda, i „Priče sa pomorskog putovanja“, trupe NIE, koja je nagrađena i ASSITEJ-evom Nagradom za najznačajnije umetničko dostignuće. Specijalna nagrada za nove tendencije pripala je predstavi „U senci Hamleta“ Dečjeg kulturnog centra iz Beograda.

 

Stigli smo do 10. TIBE koja tek treba da počne, i na kojoj će gostovati trupe i pozorišta iz Izraela, Nemačke, Švedske, Španije, Italije, Slovenije, Hrvatske i Srbije. Posle deset godina, TIBA je postala etabliran festival u domaćim razmerama, a u svetskim, na iznenađenje mnogih, još bolje. To nam daje podstrek da nastavimo istim tempom i doprinesemo da pozorište za decu i mlade bude malo vidljivije na kulturnoj mapi. Ili mnogo vidljivije. To nam je cilj.